Vrijheid is van iedereen, maar ook voor iedereen anders.

De bevrijding van Ede op 17 april 1945, de militaire historie van de garnizoensstad, de taptoes, de veteranen en het thema vrijheid bieden een rijke inspiratie voor een nieuw festival voor jong en oud.

Akoesticum heeft samen met Gemeente Ede, Platform Militaire Historie Ede en de Sharing Arts Society het initiatief genomen voor een jaarlijks terugkerend Vrijheidsfestival in Ede. De eerste editie zal plaatsvinden op zaterdag 22 april 2017. De volgende editie is op vrijdag 20 en zaterdag 21 april 2018.

Het Vrijheidsfestival is een intercultureel georiënteerd initiatief dat door middel van “sharing” kunstprojecten aanmoedigt om na te denken over de betekenis van vrijheid. We richten ons op de meest brede doelgroep en verbinden generaties, kunstdisciplines, culturen en allerlei maatschappelijke sectoren. De (podium)kunsten vormen de ruggengraat. Het festival bestaat uit 5 onderdelen: The Battle (educatief project), Herdenking, Vrijheidsparade, Vrijheidscarrousel en de Vrijheidsmaaltijd.

Het Vrijheidsfestival wordt op Sharing wijze opgebouwd, met talloze mensen en organisaties uit Ede en omgeving. Sharing Arts Society programmeert en adviseert.