La Caravane d'Utrecht

Het team van Sharing Arts Society was in 2015 initiator en organisator van La Caravane d’Utrecht, de feestelijke fietsende parade die, met een knipoog naar de Caravane Publicitaire van de Tour de France, het Grand Depart-weekend inluidde. Met 1000 deelnemers uit heel Utrecht, toegejuicht door 45.000 mensen die langs de weg genoten van een muzikaal, theatraal en beeldend spektakel.

Deze optocht aan de vooravond van de Utrechtse Tourstart werd in een voorbereidingstijd van een half jaar opgebouwd via eigen bijdragen van allerlei organisaties & communities uit allerlei sectoren (zorginstelling, begrafenisonderneming, studentenverenigingen, sportvereniging, asielzoekerscentra, kinderopvang, kinderkunstacademie, wijkrestaurant, scouting, fanfares en orkesten, etc) in alle wijken van de stad. Elk onderdeel had een beeldend, een muzikaal en een performance element. Voor de ontwikkeling en begeleiding van deze verschillende elementen stonden kunstenaars ter beschikking en smeedde een eindregisseur alle elementen tot een dramaturgisch verantwoord geheel.

Het participatieve maakproces van La Caravane d’Utrecht is vastgelegd in een korte documentaire, die hieronder te zien is. We werken aan een vervolg op deze participatieve Caravane in 2016 en 2017: La Caravane de Saint Martin.

Het gehele proces van de totstandkoming van La Caravane d’ Utrecht is op video vastgelegd door Angie Hernández Izquierdo. Het verslag duurt 30 minuten en is hieronder te zien: