Het Vuur van Sint Maarten

Op de avond voorafgaand aan de Parade brandt tussen 18.00 en 21.00 het Vuur van Sint Maarten op het Berlijnplein, een ‘nieuwe traditie’ in het nieuwe centrum van Utrecht met wortels tot in de Middeleeuwen. 

De legende van de Romeinse soldaat en latere heilige Sint Maarten is o.a. vertaald naar het stadswapen van Utrecht en staat voor verbinden en delen. Vanuit deze gedachte laat RAUM hun terrein door Sharing Arts Society omtoveren tot Romeins kampement, want de Romeinse cultuur van tradities en rituelen zit diepgeworteld in de aarde van Leidsche Rijn. Op de nieuwe stadsgrond branden we een levensgroot vuur terwijl we eten en drinken, lampionnen verlichten, naar verhalenvertellers luisteren, vuurspuwers en jongleurs verbluft aanschouwen en klappen voor theatermakers, zangers, muzikanten en muziekgroepen.

Het Vuur van Sint Maarten is een opmaat naar de Sint Maarten Parade. Veel van de optredende artiesten doen ook mee aan de Parade. En rond Het Vuur komen alle nieuw gemaakt lichtsculpturen samen.

Het Vuur bouwt voort op Het Grote Trekkerskamp, eind augustus 2016 op dezelfde locatie. Vast onderdeel is de ‘Vuurrede’: de Leidsche Rijnse variant van de beroemde Bergrede van weleer.

Het Vuur van Sint Maarten is een samenwerking van Sharing Arts Society en RAUM, kunstprogramma voor het Berlijnplein.