Het Vuur van Sint Maarten

Op vrijdagavond 8 november 2019 brandt tussen 18.00 en 21.00 opnieuw het Vuur van Sint Maarten op het Berlijnplein, een ‘nieuwe traditie’ in het nieuwe centrum van Utrecht met wortels tot in de Middeleeuwen. Dit jaar wordt de Vuurrede uitgesproken door Bright Richards, theatermaker en oprichter van New Dutch Connections.

De legende van de Romeinse heilige Sint Maarten is o.a. vertaald naar het stadswapen van Utrecht en staat voor verbinden en delen. Vanuit deze gedachte laat RAUM hun terrein door Sharing Arts Society omtoveren tot Romeins kampement, want de Romeinse cultuur van tradities en rituelen zit diepgeworteld in de aarde van Leidsche Rijn. Op de nieuwe stadsgrond branden we een levensgroot vuur terwijl we eten en drinken, lampionnen verlichten, naar verhalenvertellers luisteren, vuurspuwers en jongleurs verbluft aanschouwen en klappen voor theatermakers, zangers, muzikanten en muziekgroepen. Kom erbij, want niets is volgens ons zo warm en gemoedelijk als een groots novembervuur!

 

Voor deze sfeervolle novemberavond wordt het terrein van RAUM in het Leidsche Rijn Centrum omgebouwd tot een Romeins kampement met groot vuur, eten, wijn, lampionnen, workshops, verhalenvertellers, vuurspuwers, jongleurs, theatermakers, zangers, muzikanten en muziekgroepen. Het feest is gratis toegankelijk voor alle deelnemers aan de Sint Maarten Parade en voor al het andere publiek (van alle leeftijden).

Het Vuur van Sint Maarten is een opmaat naar de Sint Maarten Parade. Veel van de optredende artiesten doen ook mee aan de Parade. En rond Het Vuur komen alle nieuw gemaakt lichtsculpturen samen, zoals voor het eerst weer in het openbaar ons Sint Maarten te Paard dat via crowdfunding geheel is gerenoveerd.

Bekijk hier het > programma

 

Het Vuur bouwt voort op Het Grote Trekkerskamp, eind augustus 2016 op dezelfde locatie. Opnieuw wordt er ook een ‘Vuurrede’ uitgesproken (de Leidsche Rijnse variant van de beroemde Bergrede van weleer).  

Het Vuur van Sint Maarten is een samenwerking van Sharing Arts Society en RAUM, kunstprogramma voor het Berlijnplein. Martinus is een wereldwijd icoon met vele gezichten dat onlosmakelijk verbonden is met Utrecht. Via Martinus verbinden SAS en RAUM de oude stad en de nieuwe stad diepgaand met elkaar. De wortels van Utrecht liggen in de Romeinse tijd (Castellum Trajectum en Castellum Hoge Woerd) en in de Middeleeuwen. Deze geschiedenis is overal zichtbaar en voelbaar aanwezig in de hele stad, zowel oud als nieuw.

Al zeven jaar wordt in de oude binnenstad van Utrecht de Sint Maarten Parade georganiseerd, een viering rondom de beschermheilige van de stad. Echter, Utrecht is meer dan enkel de oude binnenstad. Daarom wordt  Leidsche Rijn ook fysiek gekoppeld aan Sint Maarten middels het Vuur van Sint Maarten, op een plek waar de verhalen van de gemeenschappelijke stad nog geschreven moeten worden. Alle legendes rond Martinus getuigen van een dynamische figuur die niet bang is om risico’s te nemen en onverwachte beslissingen te nemen. De impulsieve daad om zijn mantel te delen met een behoeftige bedelaar is maar één van de voorbeelden. De eigenwijsheid van Martinus getuigt van een open geest die zichzelf en anderen de ruimte wil geven. Deze houding past bij de dynamische maar ‘ongedeelde’ stad die Utrecht wil zijn.