Het Grote Utrecht Stadsdiner

Bij het Grote Utrecht Stadsdiner op Wereldarmoededag, zondag 17 oktober 2021, zitten Utrechters als één grote familie met elkaar aan tafel. We delen een maaltijd & verhalen met elkaar, verspreid over verschillende plekken in de stad.

Het thema dit jaar is: ‘kansen om te leren voor iedereen, je hele leven lang’. Eén kind, één leraar, één boek, één pen kan de wereld veranderen. Dit is het motto van de Pakistaanse Malala Yousafzai, winnares Nobelprijs voor de Vrede 2014, die bekend werd door haar strijd voor toegankelijk onderwijs voor meisjes. Kansenongelijkheid is momenteel zeer actueel en heeft een directe relatie met armoede. Samen met de Armoedecoalitie Utrecht, Bibliotheek Utrecht, Universiteit Utrecht en UMC Utrecht schijnen we hierover ons licht tijdens dit Grote Utrecht Stadsdiner.

De opbrengst van de inzamelingsactie gaat dit jaar naar Geef om je stad, waarvan een deel naar Stichting Noodhulp Utrecht gaat en een deel naar gratis masterclasses, workshops en lampionpakketten voor de Ronde van Sint Maarten.

Het Grote Utrecht Stadsdiner 2020
In 2020 vond voor de eerste keer het Grote Utrecht Stadsdiner plaats, een afscheidscadeau van Stichting Dialoog aan de stad Utrecht. Hierbij zaten op zaterdag 17 oktober 2020 8000 Utrechters als één grote familie met elkaar aan tafel.

We deelden een maaltijd & verhalen met elkaar, verspreid over verschillende plekken in de stad. En thuis kon je -online- aanschuiven. Want samen eten verbindt, en dat is in deze moeilijke corona-tijd belangrijker dan ooit! Chefkok Jasper Kaan bedacht een recept dat door heel Utrecht bereid werd. Iedere Utrechter kon een gratis pakket bestellen met ingrediënten en het recept. Tevens kon men doneren aan Stichting Voedselbank Utrecht. Deze actie bracht ruim €5.800 op.

Onder het eten kon iedereen kijken naar een talkshow die live uitgezonden werd op UStad. Presentatie was in handen van Ronald Giphart en Gabriel Erlach.

Sharing Arts Society organiseerde het Grote Utrecht Stadsdiner in samenwerking met de Armoedecoalitie Utrecht. Ook in 2021 wordt het Grote Utrecht Stadsdiner weer georganiseerd op Wereldarmoededag.