de reis

Sint Maarten Parade/La Caravane de Saint Martin, volgens de verhalende opbouw van De Reis.

In 2016 vieren we de geboorte van Martinus in 316 na Christus. Deze Romeinse ruitersoldaat leefde in een tijd van extreme verandering, die te boek staat als de eeuw van de Grote Volksverhuizing. Het Romeinse Rijk viel uiteen door opstanden van binnenuit en door aanvallen van buitenaf. Miljoenen mensen sloegen op de vlucht, hele volksstammen zochten een goed heenkomen elders. Met alle culturele botsingen en nieuwe samensmeltingen als gevolg. Ook de levensreis van Martinus zelf voerde hem door heel Europa, onder andere per boot over de Middellandse Zee. De overeenkomst met onze tijd vol migratie en mensenstromen op de vlucht is niet uit de lucht gegrepen. Vandaar dat we de Reis als inspiratie nemen voor de opbouw van La Caravane de Saint Martin, de Sint Maarten Parade 2016. Alle deelnemende partners maken hun eigen invulling in de vorm van lichtsculpturen op basis van dit thema.

  1. Inspiratie: Sint Maarten

Voorop in de optocht wordt natuurlijk het bekende verlichte Paard met Sint Maarten gedragen. Daarachter volgen Tjerk Ridder op zijn paard Elvi en, Leon de Stadskoetsier met Museum Catharijneconven. Dit alles onder muzikale begeleiding van Vocal Arts Academy.

  1. De Grote Trek

Peter de Boer gaat in dit gedeelte voorop met zijn kokosnoten orkest en de kinderen van de Dr. Boschschool en Mytylschool Ariane de Ranitz (o.l.v. Stichting ZeP), gevolgd door Nelly Abbenes met haar dressuurpaarden van Andere Rijkunst, de pony’s van RoodNoot Stal Thamen, Pacificio op stelten, de kinderen van Castellum Hoge Woerd, Orkest De Tegenwind, de Drie Vliegende Dino’s van Jochen Lange & Light Up, en de lichtsculptuur van de Gans.

  1. De Droom Onderweg

Hier zie je de Dromenvangers sculpturen, De Boot van De Zwaan Uitvaarten met kinderen van de Nieuwe Regentesseschool, Fanfare van het Vuur, De Stad van Huizen (sculpturen) en lampionnen van kinderen van AZC’s uit Utrecht & Amersfoort, en de vlindersculptuur van Villa Vrede.

  1. Werelddoelen

De lichtsculptuur geïnspireerd door de 17 Global Goals van de Verenigde Naties komt voorbij, gevolgd door 17 Sint Maarten Clowns die eveneens aandacht vragen voor die 17 Global Goals. De senioren van AxionContinu & van Bartholomeus Gasthuis worden gevold door sambaband Enthusiasta.

  1. Samen Onderweg

Op pad met een van de Rollende Resto’s van Resto van Harte behangen met prachtige lichtsculpturen van onder andere Lombok pepers. Ook uit de wijk Lombok allerlei handensculpturen gemaakt door kinderen en volwassenen van Professor Loep & het Kunstlaboratorium. Dit gedeelte wordt muzikaal ondersteund door Harmonieorkest De Bazuin.

  1. Verbroedering  & Zwaan Kleef Aan

Tot slot passeren de sculpturen van Muzieknoten, gevolgd door circusgroep Meatball & Van de Camp met Paard, met vuurspuwers en met circuskinderen van Diedom op eenwielers. Dit alles begeleid door de opzwepende klanken van sambaband Sambacaxi.

En natuurlijk lopen alle ouders en kinderen mee met hun zelfgemaakte lampionnen!